Menu
15Apr2024
Hoe moet je een trapleuning inmeten?

Hoe moet je een trapleuning inmeten?

Door: TrapleuningexpertReacties: 0

Als je van plan bent om een nieuwe trapleuning te installeren, is het essentieel om nauwkeurig te meten. Een goed gemeten trapleuning zorgt niet alleen voor veiligheid, maar ook voor esthetiek. Met de juiste metingen kun je ervoor zorgen dat je trapleuning perfect past bij je trap en de ruimte eromheen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een trapleuning correct in te meten.

Bepaal het soort trap en de positie van de leuning

Voordat je begint met meten, is het van belang om te bepalen op welke posities je een trapleuning wil plaatsen. Dit is vooral afhankelijk van de soort trap die je hebt. Bij een rechte steektrap heb je meestal aan één rechte leuning voor de gehele trap voldoende. Meestal heb je hierbij de keuze om deze leuning aan de linker- of rechterkant te plaatsen.

Bij trappen die de hoek omgaan (trappen met een onderkwart, bovenkwart of twee kwarten) heb je meerdere trapleuningen nodig. Meestal worden hier de trapleuningen aan de buitenkant van de trap geplaatst, al is het ook mogelijk om een (extra) leuning aan de binnenkant te plaatsen.

Op welke posities je een trapleuning plaats is afhankelijk van persoonlijke voorkeur, beschikbare ruimte en de constructie van de trap. Ook is het aan te raden om rekening te houden met bijvoorbeeld stopcontacten of ramen die in de muur zitten.

Bepaal de lengte van de trapleuning

Wanneer je hebt bepaald waar en hoeveel leuningen je wilt gaan plaatsen, kun je beginnen met het inmeten van de nieuwe trapleuning. De trapleuning begint in principe aan het begin van de eerste trede, en eindigt aan het begin van de laatste trede (daar waar de bovenverdieping begint). Hieronder zijn enkele tips waar je rekening mee dient te houden.

Houd rekening met de hoeken

Als je trap bochten of hoeken heeft (trappen met een onderkwart, bovenkwart of twee kwarten), moet je hier rekening mee houden. Zorg ervoor dat je in alle hoeken wat ruimte vrij houdt, ga hierbij uit van ongeveer 12 cm. De trapleuningen hoeven dan niet tegen de muur of boven elkaar geplaatst te worden. Dit is praktischer en ziet er mooier uit.

Voeg eventueel extra lengte toe aan het uiteinden

Aan het begin en het einde van de trap kan het praktisch zijn om extra lengte aan de trapleuning toe te voegen. Dit zorgt voor iets meer gebruikersgemak. In de meeste gevallen is 10 tot 15 centimeter voldoende. Bepaal naar eigen smaak of je deze extra aanloop wenst.

Houd rekening met de muur met het inmeten

Ook is het belangrijk om rekening te houden met bijvoorbeeld lichtschakelaars, ramen, koven en smetplanken die zich in de muur bevinden. Wanneer deze op een onhandige positie zitten, kan het praktischer zijn om de trapleuning iets langer of korter te houden. 

Trapleuning monteren op de oude schroefgaten

Is de nieuwe trapleuning ter vervanging voor een oude trapleuning? Dan zitten er mogelijk nog schroefgaten of bevestigingsmateriaal van de vorige trapleuningen in de muur. In veel gevallen kun je deze opnieuw gebruiken. Dat is wel zo praktisch omdat je dan geen nieuwe gaten hoeft te boren.

Het is dan wel van belang dat de huidige schroefgaten op een rechte lijn van elkaar staan. Wanneer de vorige leuningen rechte leuningen waren zal dat het geval zijn. Waren de oude leuningen gebogen, dan zullen de schroefgaten mogelijk niet op een rechte lijn staan. In dat geval zou je een of meerdere bevestigingspunten moeten verplaatsen.

In het geval dat je de oude schroefgaten of leuningdragers wilt gebruiken voor de nieuwe trapleuning, raden wij aan om houten trapleuningen te nemen. Hier worden namelijk nog geen schroefgaten in voorgeboord, waardoor je dus zelf kunt bepalen op welke positie je de leuningdragers plaatst.

De hoogte van de leuning

De standaardhoogte voor een trapleuning is meestal tussen de 85 en 95 centimeter, gemeten vanaf de neus van de traptreden. Voor het inmeten van de lengte van de trapleuning is de hoogte in de meeste situaties nog niet zo relevant. De hoogte kun je immers bepalen wanneer je de leuningen gaat monteren. Toch kan het handig zijn om tijdens het inmeten alvast te bepalen op welke hoogte je de trapleuning wilt gaan hangen. Op die manier kun je controleren of de maten die je opgemeten hebt ook zeker goed passen bij de hoogte waarop je de leuning wilt gaan plaatsen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een koof of stopcontact op de gewenste hoogte zit, waardoor het praktischer is om de trapleuning iets langer of korter te houden.  

Raadpleeg onze inmeethulp

Voor het juist inmeten van de trapleuningen hebben wij ook een handige inmeethulp opgesteld met tips en handige tekeningen. Deze inmeethulp kun je hier raadplegen.

Dubbelcheck je metingen

Voordat je de trapleuning gaat kopen, is het aan te raden om je metingen te controleren. Zorg ervoor dat alle metingen nauwkeurig zijn en dat je rekening hebt gehouden met eventuele afwijkingen in de trap of muren.

Door deze stappen te volgen en nauwkeurig te meten, kun je ervoor zorgen dat je trapleuning perfect past en veilig is voor gebruik. Vergeet niet om altijd de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen bij het installeren van de leuning en, indien nodig, professioneel advies in te winnen. Met een goed gemeten en geïnstalleerde trapleuning kun je genieten van extra veiligheid en comfort in je huis.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.