Menu
22Mei2024
Kan je een traplift op een spiltrap geplaatst worden?

Kan je een traplift op een spiltrap geplaatst worden?

Door: TrapleuningexpertReacties: 0

Trapliften zijn een essentieel hulpmiddel voor mensen met mobiliteitsproblemen. Ze zorgen ervoor dat men veilig en zelfstandig van de ene verdieping naar de andere kan verplaatsen. Vaak zie je trapliften op rechte of gebogen trappen, maar hoe zit het met spiltrappen? Kun je een traplift op een spiltrap laten plaatsen? In dit blogartikel zullen we deze vraag in detail behandelen en je een duidelijk antwoord geven.

Wat is een spiltrap?

Een spiltrap, ook wel wenteltrap genoemd, is een trap die zich om een centrale as (de spil) omhoog draait. Deze trap neemt weinig ruimte in beslag en wordt vaak gebruikt in kleinere woningen of als een stijlvol element in moderne huizen. De treden van een spiltrap zijn meestal bevestigd aan een centrale kolom, waardoor ze rond deze as draaien.

De uitdagingen van een traplift op een spiltrap

Het installeren van een traplift op een spiltrap brengt enkele unieke uitdagingen met zich mee. Deze uitdagingen kunnen worden onderverdeeld in technische en ruimtelijke aspecten.

 1. Technische aspecten:
  • Bochten en draaiingen: Een spiltrap heeft vaak scherpe bochten en continu veranderende draaiingen. Dit maakt het complex om een rail te installeren die de vorm van de trap precies volgt.
  • Centrale as: De centrale spil waar de treden aan vastzitten, kan de installatie bemoeilijken. De rail moet rond deze spil worden bevestigd zonder de structuur te beschadigen of de veiligheid te compromitteren.
 2. Ruimtelijke aspecten:
  • Beperkte ruimte: Spiltrappen hebben vaak smalle treden en een beperkte breedte. Dit kan problematisch zijn voor de installatie van zowel de rail als de stoel van de traplift.
  • Hoogte en hoek: De hoogte en de steile hoek van de treden kunnen het moeilijk maken om een comfortabele en veilige opstap en afstap voor de gebruiker te garanderen.

Oplossingen voor het installeren van een traplift op een spiltrap

Ondanks de uitdagingen is het mogelijk om een traplift op een spiltrap te installeren. Hier zijn enkele oplossingen die worden toegepast:

 1. Maatwerk rails: De rail moet op maat gemaakt worden om de unieke vorm en draaiingen van de spiltrap te volgen. Dit maatwerk vereist precisie en vakmanschap.
 2. Compacte stoelontwerpen: Er zijn speciale trapliften ontwikkeld met compactere stoelen en voetsteunen die geschikt zijn voor smalle treden en beperkte ruimten. Deze stoelen kunnen vaak worden ingeklapt wanneer ze niet in gebruik zijn, om ruimte te besparen.
 3. Modulaire systemen: Sommige fabrikanten bieden modulaire traplift systemen aan die speciaal zijn ontworpen voor spiltrappen. Deze systemen kunnen flexibel worden aangepast aan de specifieke vorm en afmetingen van de trap.
 4. Professionele installatie: Het is cruciaal om een ervaren en gecertificeerde installateur in te schakelen. Zij kunnen een grondige analyse van de spiltrap uitvoeren en de beste oplossing voorstellen en installeren.

Voordelen van een traplift op een spiltrap

Het plaatsen van een traplift op een spiltrap heeft meerdere voordelen, vooral voor mensen die moeite hebben met traplopen:

 1. Veiligheid: Een traplift biedt een veilige manier om van de ene naar de andere verdieping te komen zonder het risico op vallen.
 2. Zelfstandigheid: Met een traplift kunnen mensen hun onafhankelijkheid behouden en blijven wonen in hun eigen huis zonder hulp nodig te hebben bij het traplopen.
 3. Comfort: Moderne trapliften zijn ontworpen voor comfort, met functies zoals zachte zitkussens, veiligheidsgordels, en eenvoudige bedieningsmechanismen.

Ja, het is zeker mogelijk om een traplift op een spiltrap te plaatsen, mits de juiste oplossingen en technieken worden toegepast. Hoewel het proces complexer kan zijn dan bij rechte of gebogen trappen, zijn er gespecialiseerde trapliften en installateurs die deze uitdaging aankunnen. Het is belangrijk om grondig onderzoek te doen en een betrouwbare leverancier te kiezen die ervaring heeft met het installeren van trapliften op spiltrappen. Met de juiste aanpak kun je genieten van de voordelen van een traplift, zelfs op een spiltrap, en zo je mobiliteit en onafhankelijkheid behouden.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.