Menu
23Jan2024
Wat verstaan we onder een onder- en boven- en dubbelkwart trap?

Wat verstaan we onder een onder- en boven- en dubbelkwart trap?

Door: TrapleuningexpertReacties: 0

Als je je ooit hebt verdiept in de wereld van trappen, dan ben je vast termen als onderkwart trap, bovenkwart trap en dubbelkwart trap tegengekomen. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk? In dit artikel duiken we in de wereld van deze specifieke trapsoorten om je een duidelijk beeld te geven van hun kenmerken en functionaliteiten.

Onderkwart trap

Laten we beginnen met de onderkwart trap. Zoals de naam al suggereert, heeft deze trap een kwart draai, maar dan aan de onderzijde. Stel je voor, je begint onderaan de trap en terwijl je de trap oploopt, maak je aan het begin een draai van 90 graden. Deze draai kan zowel naar links als naar rechts zijn, afhankelijk van de indeling van de ruimte en de voorkeur.

Het grote voordeel van een onderkwart trap is dat het een elegante oplossing kan zijn voor ruimtes waar een rechte trap niet ideaal is vanwege ruimtebeperkingen. Bovendien biedt het esthetisch vaak een mooiere overgang dan een rechte trap, vooral in huizen waar de trap in een woon- of ontvangstruimte uitkomt.

Bovenkwart trap

Een bovenkwart trap is in essentie het tegenovergestelde van een onderkwart trap. Bij deze trapsoort vindt de kwart draai juist aan de bovenzijde plaats. Je loopt dus eerst recht omhoog en maakt aan het einde van de trap een draai van 90 graden om op de gewenste verdieping aan te komen. Ook hier kan de draairichting zowel links als rechts zijn.

Deze trappen zijn bijzonder geschikt voor situaties waarbij de toegang tot de bovenverdieping beperkt is, of wanneer je een directe toegang vanuit een specifieke ruimte op de begane grond wilt. Bovenkwart trappen kunnen een architectonisch statement maken, vooral als ze zichtbaar zijn bij binnenkomst in het huis.

Dubbelkwart trap

Nu wordt het interessant: de dubbelkwart trap combineert eigenlijk de elementen van zowel de onder- als bovenkwart trap. Deze trap maakt twee kwartdraaien, één aan de onderzijde en één aan de bovenzijde. Dit betekent dat de trap zowel begint als eindigt met een draai.

De dubbelkwart trap is een ideale keuze voor centraal gelegen trappen in ruime huizen. Ze zijn niet alleen functioneel, maar vaak ook een opvallend designelement met bijvoorbeeld een trapleuning op maat en bijbehorende leuninghouder. Deze trappen vereisen echter meer ruimte dan de onder- of bovenkwart trappen en zijn daarom minder geschikt voor kleinere huizen of appartementen.

Overwegingen bij het kiezen van een trap

Als je overweegt om een van deze trappen in je huis te plaatsen, zijn er een paar belangrijke overwegingen. Ten eerste, de beschikbare ruimte. Onder- en bovenkwart trappen zijn vaak geschikter voor kleinere ruimtes, terwijl dubbelkwart trappen meer ruimte nodig hebben. Ten tweede, denk aan de functionaliteit. Waar moet de trap naartoe leiden en vanuit welke kamer begin je? Dit bepaalt vaak de meest geschikte trapsoort.

Afwerking en stijl

De afwerking en stijl van je trap zijn net zo belangrijk als het type trap. Houten trappen bieden een klassieke en warme uitstraling, terwijl metalen of glazen trappen een meer moderne en strakke look geven. De keuze van materialen en de stijl moeten passen bij het interieur van je huis.

Conclusie

Het kiezen van de juiste trap voor je huis kan een grote impact hebben op zowel de functionaliteit als de esthetiek van je woonruimte. Onderkwart, bovenkwart en dubbelkwart trappen bieden elk unieke voordelen en stijlen. Door rekening te houden met de ruimte, de toegankelijkheid, en je persoonlijke stijl, kun je een trap kiezen die niet alleen functioneel is, maar ook een statement maakt in je huis. Welke trap je ook kiest, het is een investering in de schoonheid en functionaliteit van je woonruimte.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.