Menu
16Jan2024
Op deze manier berekenen je de uitval van een trap

Op deze manier berekenen je de uitval van een trap

Door: TrapleuningexpertReacties: 0

Bij het ontwerpen of installeren van een trap in je huis of kantoor, is een van de belangrijkste aspecten die je moet overwegen de 'uitval' van de trap. Maar wat is uitval precies en hoe bereken je het? In dit blogartikel leg ik je uit wat uitval is en hoe je deze kunt berekenen om ervoor te zorgen dat jouw trap niet alleen mooi, maar ook praktisch en veilig is.

Wat is de uitval van een trap?

De uitval van een trap is de horizontale afstand die de trap inneemt. In andere woorden, het is de afstand van de voorkant van de eerste trede tot de voorkant van de bovenste trede, gemeten langs de grond. Deze meting is cruciaal voor het plannen van de ruimte waar de trap zal komen en om ervoor te zorgen dat de trap niet te steil of te vlak is.

Waarom is de uitval belangrijk?

De uitval van een trap beïnvloedt zowel de veiligheid als het comfort van de gebruikers. Een trap met een te kleine uitval kan te steil zijn, wat gevaarlijk kan zijn, vooral voor kinderen en ouderen. Een te grote uitval betekent dat de trap te veel ruimte inneemt, wat onpraktisch kan zijn in kleinere ruimtes.

Hoe bereken je de uitval van een trap?

Om de uitval van een trap te berekenen, moet je eerst een paar andere metingen doen en enkele basisprincipes van trapontwerp begrijpen.

 1. Meet de totale hoogte: Dit is de verticale afstand die de trap moet overbruggen. Meet van de vloer op het lagere niveau tot de vloer op het hogere niveau.
 2. Bepaal het aantal treden: De hoogte van een trede (optrede) ligt meestal tussen de 17 en 18 cm voor een comfortabele trap. Deel de totale hoogte door de gewenste hoogte van een trede om het aantal treden te bepalen. Rond af naar het dichtstbijzijnde hele getal.
 3. Bereken de diepte van elke trede (aantrede): Voor een comfortabele trap wordt een aantrede van ongeveer 28 tot 30 cm aanbevolen. De som van twee keer de optrede plus de aantrede (de zogenaamde "optrede-regel") moet ongeveer 57 tot 63 cm zijn.
 4. Bereken de uitval: Vermenigvuldig het aantal treden (minus één, omdat de bovenste trede gelijk is aan de vloer van de bovenste verdieping) met de diepte van elke trede. Dit geeft je de totale uitval van de trap.

Voorbeeld:

Stel, je moet een trap ontwerpen voor een hoogte van 270 centimeter.

 1. Totale hoogte = 270 centimeter.
 2. Aantal treden = 270 cm/18 cm = 15 treden.
 3. Aantrede (diepte van elke trede) = 29 cm (binnen de comfortzone).
 4. Uitval = (15 - 1) x 29 cm = 406 cm.

Dus, voor een trap die een hoogte van 2,70 meter overbrugt, heb je een horizontale ruimte nodig van ongeveer 4,06 meter voor een comfortabele en veilige trap.

Tips voor het ontwerpen van je trap:

 • Veiligheid eerst: Zorg ervoor dat de treden niet te hoog of te diep zijn.
 • Balustrade en leuningen: Vergeet niet ruimte te reserveren voor balustrades en trapleuningen, zoals bijvoorbeeld een houten trapleuning.
 • Ruimte-efficiëntie: In krappe ruimtes kun je overwegen om een wenteltrap of een trap met een tussenlanding te gebruiken om ruimte te besparen.
 • Uitstraling: De uitstraling van de trap moet overeenkomen met de rest van je interieur.

Door deze stappen en tips te volgen, kun je de uitval van je trap nauwkeurig berekenen en een veilige, comfortabele en stijlvolle trap ontwerpen die perfect past in jouw ruimte. Vergeet niet dat, hoewel het berekenen van de uitval belangrijk is, het ook essentieel is om lokale bouwvoorschriften te raadplegen om te zorgen dat je trap aan alle vereisten voldoet.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.